Cercetătorii spun că veninul speciei de viespe Polybia Paulista, din Brazilia, poate fi o armă eficientă împotriva cancerului.
Potrivit unui studiu publicat de Biohysical Journal, veninul acestei albine conține o toxină, denumită MP1, care distruge celulele canceroase și le lasă intacte pe cele sănătoase.
În laborator, MP1 au oprit extinderea unor celule canceroase, care sunt rezistente în fața altor medicamente. Toxina interacționează cu lipidele din afara membranelor celulelor canceroase, au declarat cercetătorii. Veninul dezintegrează structura membranelor protectoare, creând „găuri” prin care sunt eliminate moleculele canceroase, scrie huffingtonpost.com.
Dr. Joao Neto, unul dintre autorii studiului și totodată profesor la Universitatea de Stat din Sao Paolo, a declarat că aceste „găuri” se formează în câteva secunde.
În situația în care celulele sănătoase nu dispun de acest strat de lipide la exterior, nu vor fi afectate de toxina din veninul de viespe, care ucide cancerul.
„Terapiile care presupun atacul asupra lipidelor din interiorul membranelor celulelor canceroase vor reprezenta o nouă clasă de medicamente anti-cancer”, a declarat un alt autor al studiului, Paul Beales.
Folosirea veninului de viespe în cazul tratării cancerului rămâne însă la stadiul de teorie. Beales, care este profesor în cadrul Unversității din Leeds, Marea Britanie, a declarat că veninul trebuie prelucrat, pentru a putea fi folosit în scopuri clinice.
„Înțelegerea mecanismului de funcționare a toxinei MP1 va ajuta la introducerea acestui element în medicină”, a spus Beales. „MP1 s-a dovedit a fi toxic pentru celulele canceroase și non-toxic pentru cele sănătoase, dar peptida trebuie cercetată amănunțit, înainte de a fi declarată sigură. Aici mai avem mult de lucrat”.